Sekty, šumivá a perlivá vína

 

Dnešní zákazník se již dobře orientuje v nabídce vinařů a vyzná se i v sektech. Pro jistotu si ale pojďme zopakovat základní pojmy:

Šumivé víno je víno, které vzniká prvotním nebo druhotným kvašením a to buď v samotné láhvi nebo tanku.

Sekt je druh šumivého vína, které je vyrobeno výhradně z jakostního vína.

Perlivé víno je dosycováno kysličníkem uhličitým. Perlivá a šumivá vína bývají často nesprávně označované jako šampaňské (champagne).

Jako "šampaňské víno" lze označit výhradně šumivé víno pocházející francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Šampaňské víno se vyrábí metodou sekundárního kvašení.


Doporučená teplota šumivých a perlivých vín při servírování

 

Šumivé víno a sekt podáváme při teplotě 5 - 7 °C a láhev uchováváme v chladiči s ledem. Perlivé víno podáváme při teplotě 8 – 10 °C.


Vhodné kombinace šumivých vín a jídla

 

K šumivým a perlivým vínům podáváme předkrmy, zeleninové saláty, ryby a sýry.